top of page

Laat ons weten waar je interesse in hebt
dan sturen wij je bruikbare tips

Anker 6

Installaties

 

Als je jouw huis wilt gaan verbouwen is het ook verstandig om naast uitbouwen, nieuwe indelingen en isoleren ook te kijken naar de installaties.

 

Hiermee zijn op verschillende manieren besparingen te halen.

Naast besparen kunnen veel maatregelen ook zorgen voor meer comfort.

installatie_oude cv-ketel.jpeg

mijn ketel is aan vervanging toe, wat zijn mijn mogelijkheden?

 

Natuurlijk kun je heel makkelijk een nieuwe HR107 ketel kopen, die kan eenvoudig op de plek van de oude ketel en deze is wellicht zuiniger dan de oude ketel. Maar aangezien we toch liever grotere stappen willen nemen zou het een eerste extra stap kunnen zijn om te kiezen voor een hybride warmtepompsysteem, hierbij komt er een warmtepomp naast de CV-ketel. 

 

Duurzamer is natuurlijk om meteen door te pakken en voor een hoogtemperatuur warmtepompsysteem te kiezen.

Nog beter is dan om een warmtepomp met laag temperatuur verwarmingssysteem te kiezen, maar dan moet je ook investeren in vloerverwarming en HR-radiatoren, daarnaast moet het huis goed geïsoleerd worden. Dit laatste is natuurlijk altijd verstandig (zie buitenschil) want hoe beter geïsoleerd hoe minder energie er nodig is om de woning te verwarmen.

 

Infrarood panelen kunnen ook een oplossing zijn al heb je dan vaak maar op enkel plekken warmte en is wellicht niet de hele woning overal warm te krijgen… maar er zijn genoeg mensen die deze lokale warmte aangenaam vinden.

Anker 1
installatie_warmtepomp_buitenunit.jpg

ik wil van het gas af, hoe pak ik dat aan

 

Als je onafhankelijk wilt zijn van de ontwikkelingen m.b.t. een warmtenet in jouw wijk, dan is de beste optie om een warmtepomp met laag temperatuur verwarmingssysteem te installeren. Dan moet je ook investeren in vloerverwarming en HR-radiatoren, daarnaast moet het huis goed geïsoleerd worden. Dit laatste is natuurlijk altijd verstandig (zie buitenschil<link?>) want hoe beter geïsoleerd hoe minder energie er nodig is om de woning te verwarmen.

Als het lastig is om vloerverwarming aan te leggen dan kun je ook voor een hoogtemperatuur warmtepompsysteem te kiezen. Deze is energetisch iets minder efficiënt, maar dan kan je wel je huidige radiatoren blijven  gebruiken.

 

Infrarood panelen kunnen ook een oplossing zijn al heb je dan vaak maar op enkel plekken warmte en is wellicht niet de hele woning overal warm te krijgen… maar er zijn genoeg mensen die deze lokale warmte aangenaam vinden. En zo kun je heel makkelijk per ruimte regelen hoe en of je die wilt verwarmen.

Anker 2
installatie_hybride warmtepomp_binnen.jp

mijn ketel is nog maar een paar jaar oud, hoe kan ik toch besparen?

 

Kijk eerst eens naar onze actie zet ‘m op 60! hiermee bespaar je al snel €60,- per jaar.

Uiteraard is het zonde om een vrijwel nieuwe ketel nu al te vervangen, maar aangezien we toch liever grotere stappen willen nemen zou het een eerste extra stap kunnen zijn om te kiezen voor een hybride warmtepompsysteem, hierbij komt er een warmtepomp naast de CV-ketel. 

 

Kleinere stappen kun je maken door ventilatoren onder de radiatoren te installeren, hierdoor wordt de woning gelijkmatiger en 2 keer zo snel warm. Ideaal in combinatie met verlagen van de cv-keteltemperatuur! 

Anker 3
Anker 4
installatie_ventilatie_WTW.jpg

Hoe hou ik gezonde lucht in mijn geïsoleerde huis?

 

Door het goed isoleren van je woning zijn de meeste kieren gedicht, zoals bij de aansluitingen van kozijnen op muren maar ook bij aansluitingen tussen bouwdelen onderling, bijvoorbeeld tussen de gevel en de dakaansluiting.

Hiermee gaat je comfort omhoog doordat ongecontroleerde ventilatieverliezen door kieren en naden afnemen. Ook de geluidswering van de woning kan omhoog gaan doordat geluid niet meer zo makkelijk naar binnen kan komen. Wel ben je nu de natuurlijke ventilatie (door de kieren) kwijt en een half uur per dag het raam open is dan niet genoeg en de woning zal dan moeten worden voorzien van kunstmatige (regelbare) ventilatie.

Veel woningen zijn voorzien van ventilatieroosters en een ventilator die via kanalen de lucht uit de badkamer, toilet en keuken afzuigt. Hiermee zuig je vaak wel continue warmte weg of (als de ventilatie geschakeld is op lichtknop) je ventileert net als bij een volledige natuurlijke ventilatie toch te weinig of te ongecontroleerd.

Nadeel van veel ventilatieroosters is dat deze vaak of altijd open staan of juist dicht, luchtdrukgestuurde toevoerroosters kunnen al een uitkomst zijn omdat deze in ieder geval dicht gaan als het te hard waait.

Vraaggestuurde ventilatie waarbij op tijd gestuurd wordt of op sensoren kan een uitkomst bieden, CO2 sensoren meten dan bijvoorbeeld dat het nodig is om te ventileren en zorgen dat het systeem harder gaat afzuigen. In de badkamer zou ditzelfde systeem kunnen worden aangestuurd met een vochtsensor.

Hoewel het in bestaande woningen lastig is in te bouwen biedt een systeem met gebalanceerde ventilatie de mogelijkheid van een warmteterugwin systeem (WTW), hierbij verwarmt de afgezogen lucht de koude ingeblazen lucht voor en hoeft deze minder te worden verwarmd dan wanneer er koude lucht door bijvoorbeeld open staande roosters naar binnen komt.  Deze systemen hebben vaak ook nog een bypass zodat in de zomer ‘s nachts de koude lucht toch naar binnen kan stromen zonder dat deze wordt voorverwarmd door de afgezogen lucht.

Zomernachtventilatie kan natuurlijk altijd worden toegepast door ‘s nachts als het buiten kouder is dan binnen, de ramen open te zetten en de woning te laten afkoelen.

bottom of page