top of page
WhatsApp%20Image%202021-02-01%20at%2014.
De buitenschil

Bij de 'jas' van een huis wordt vaak gedacht aan de gevels met de kozijnen, maar de begane grondvloer en het dak vormen vaak samen meer dan de helft van het buitenoppervlak.

Als je wil zorgen dat je weinig energie verliest, moeten al die vlakken en aansluitingen in goede conditie zijn.

Heb je zicht op de staat van die buiten-vlakken? Isoleren ze goed, zijn ze niet te nat? Klik op de foto's voor meer achtergronden.

Laat ons weten waar je interesse in hebt
dan sturen wij je bruikbare tips

Anker 6
Voet van de baby jongen op Vloer

Waarom moet ik mijn vloer beter isoleren?

Een koude vloer straalt uit naar de hele woning.

In de zomer is een ongeïsoleerde vloer geen probleem, maar in de andere seizoenen kunnen begane grondvloeren een belangrijk oppervlak voor condensatie vormen.

 

Tot 1970 werden vloeren nauwelijks geïsoleerd. Daarna werd het onder druk van bouwregelgeving langzaam beter. Tegenwoordig moet de vloer een isolatiewaarde (Rc) van minimaal 3,5 hebben, wat betekent dat er minimaal een isolatielaag van zo’n 12 centimeter dik op moet zitten en dat ook alle opleggingen thermisch gescheiden zijn.

Dat is met naïsolatie natuurlijk niet te bewerkstelligen, maar er zijn verschillende manieren om de isolerende waarde van een vloer een stuk te verbeteren:

  • Warmtereflecterende folie, al of niet gecombineerd met het afsluiten van de bodem met folie,

  • naïsoleren met isolatieschuim of -platen,

  • houten vloeren vervangen door schuimbeton

  • etc.

 

Meer informatie:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/vloerisolatie/

Anker 1
Image by Jens Lindner

Ik heb enkelglas, kan ik HR++glas nemen?

Ramen, deuren en glas spelen meestal een grote rol in de isolatiewaarde van een huis. Kozijnen zijn op zich dure onderdelen van de gevel, maar verbetering kan een groot verschil maken in je energiebesparing. Bovendien verdienen sommige ingrepen zichzelf al snel terug. Voor bepaalde maatregelen zijn subsidies mogelijk.

Isolerende beglazing is in geval van bestaand enkel glas altijd lonend, maar je moet wel nagaan welke glasdikte in het kozijn geplaatst kan worden. Soms kunnen achterzetramen een oplossing bieden. Veel bestaand dubbelglas heeft geen hoge isolatiewaarde, en dan kan HR++-glas al een behoorlijke verbetering zijn. Triple glas biedt de beste isolatie, maar ook daar moet het kozijn geschikt voor zijn. Als je beglazing vervangt, kan je ook overwegen om direct goede ventilatieroosters in de sponning mee te plaatsen.

Verbetering van de kozijnen zelf is ingrijpender, er komt meestal meer bij kijken. Daarbij speelt onder andere materiaal en type kozijn (hout, kunststof of metaal; schuif-, of klepramen, erkers), beglazing en aansluiting op de gevel (kierdichting, ventilatieroosters). Laat je dus goed informeren wat er bouwtechnisch kan, en wat de voor- en nadelen van de verschillende opties zijn.

Meer informatie: https://www.consumentenbond.nl/isolatie/isolatieglas

Anker 2
Image by 🇸🇮 Janko Ferlič

Ik heb al tochtstrips in de ramen. Moet ik ook op kierenjacht?

Jazeker! Isolerende maatregelen kunnen teniet worden gedaan met de kieren van niet goed sluitende deuren en ramen of slechte bouwkundige aansluitingen. En het mooie is dat je heel veel zelf kan doen: Zowel in het zoeken van de ‘lekken’, als in het dichten ervan.

 

Bij oudere woningen zitten vaak nog geen tochtstrippen en kierdichtingen in de kozijnen, daar kan je dus snel winst halen, maar ook bij relatief nieuwe woningen is de kierenjacht zeer nuttig. Rubberen of neopreen tochtstrippen hebben de neiging te verouderen en de elasticiteit te verliezen. Ze dichten dan veel minder goed dan oorspronkelijk de bedoeling was.

 

Het kan ook zijn dat kieren ontstaan door kromtrekkende deuren of ramen. Daar zijn dan wat structurelere maatregelen voor nodig om het te herstellen.

 

Als er tocht is langs de beglazing in houten kozijnen, vraag dan aan de schilder, bij de 5-jaarlijkse schilderbeurt ook de kitnaden te herstellen.

 

Meer informatie:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/naden-en-kieren-dicht/

Anker 3
Image by Erik Mclean

Wat kan ik doen aan mij slecht geïsoleerde muren?

De kans is groot dat je een huis hebt met een slechter geïsoleerde muur dan bijgevoegde illustratie. Tot ca. de 30-er jaren van vorige eeuw hadden de meeste woningen zelfs geen spouw waar middels naïsolatie nog wat mee kan.

Dan ben je genoodzaakt een voorzetwand binnen of buitengevelisolatie aan te brengen wil je de isolatiewaarde verbeteren. Woningen van later datum tot ca. halverwege de 70-er jaren hebben wel een spouw die naderhand met isolatiemateriaal gevuld kunnen worden.  Overigens zijn dat allebei verstandige investeringen, omdat niet alleen er minder energie verloren gaat, maar dit ook ten goede komt aan de vochthuishouding en het comfort van de woningen. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat je de woning goed blijft ventileren. Zie daarvoor elders op onze website.

 

Onderstaande link is naar de site van Milieucentraal, die een inschatting geeft van de jaarlijkse besparing.

 

Met het vullen van een spouw is voor veel woningen de isolatieverbetering nog niet voldoende. Vaak is de spouw slechts 5 cm breed of verhinderen andere bouwkundige constructies, zoals lateien, consoles en balkons (de zogenaamde koudebruggen) een goede isolatie. Het kan zelf zijn dat door onjuist materiaalgebruik de bouwfysische situatie wordt verslechterd, waardoor condens- en schimmelvorming optreedt.

Meer informatie:

https://www.verbeterjehuis.nl/verbeteropties/gevelisolatie/

Anker 4
Image by Denny Müller

Moet ik ook mijn dak isoleren als ik op zolder nooit de verwarming aan heb?

Warmte stijgt op en dat betekent dat je een constante luchtstroom hebt van de woonvertrekken beneden naar het bovenste punt in huis. Dat is fijn voor de was die je in het trapgat te drogen hebt hangen, maar minder fijn voor het energiegebruik. Natuurlijk helpt het als je de deuren van de woonvertrekken dicht houdt, maar een ongeïsoleerd dak is toch een grote energievreter.

 

Niet voor niets moeten daken van nieuwe woningen maar liefst een isolatiewaarde van 6,0 hebben! Dat heeft een dubbele reden: namelijk het voorkomen van warmteverlies in de winter én het voorkomen van opwarming in de zomer! Voor diegenen die weleens op een hete dag onder een ongeïsoleerd dak in de zomer hebben geslapen, weten hoe dat is. De verkoop van airco’s door particulieren heeft afgelopen jaar een record behaald.

 

Of je nou wel of niet alle verdiepingen verwarmd de isolatie van daken kan van buiten- of van binnenuit worden verbeterd.

Als je daken van buiten wilt naïsoleren, kan je dit het beste combineren op het moment dat je al van plan was om het dak aan te pakken. Bij naïsolatie moeten de dakpannen of het dakleer er af cq. vervangen worden. Isolatie van binnenuit kan in veel gevallen best eenvoudig geregeld worden. Wel moet condensvorming voorkomen worden, dus laat je goed informeren en adviseren hierover.

Meer informatie:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/dakisolatie/

Anker 5
bottom of page