In de huidige situatie is kiezen voor een duurzame optie vaak – helaas – duurder dan een standaard oplossing.

De overheid is zich daarvan bewust en heeft daarom tal van subsidieregelingen ingesteld om duurzame oplossingen te stimuleren – tot het moment dat de markt zodanig is opgeschoven dat duurzame oplossingen de standaard zijn geworden.

 

Het loont dus om te kijken of voor de maatregelen die jij overweegt wellicht subsidie te krijgen is.

015 Duurzaam heeft al een aantal subsidieregelingen op een rijtje gezet.

 

Mocht je er niet uitkomen: Stel dat gerust jouw specifieke vraag in ons contactformulier.

Laat ons weten waar je interesse in hebt
dan sturen wij je bruikbare tips

 
Zonnepanelen op het dak

Er is al geruime tijd een subsidieregeling voor particulieren zelf zonne-energie willen produceren; de belangrijkste is de zgn. salderingsregeling. Deze regeling garandeert dat alle energie die jouw eigen PV-panelen produceren wordt afgetrokken van jouw energierekening (ongeacht of die stroom overdag wordt terug geleverd aan het net, terwijl je misschien pas ’s avonds energie afneemt van het net). Wel wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd, en komt er een andere regeling voor in de plaats. De inschatting is dat de terugverdientijd dan gemiddeld oploopt van 7 naar ca. 8 a 9 jaar.

Daarnaast ondersteunt de gemeente Delft op verschillende wijzen de aanschaf van PV-panelen. Op dit moment loopt een collectieve inkoopinitiatief van PV-panelen via het energieloket Delft. Tenslotte biedt de gemeente Delft ook nog een lening tegen zeer lage rente aan voor investeringen in duurzame energieopwek.

Welke subsidieregelingen zijn er voor zonnepanelen?

 
Duurzame energie

Ik wil graag dat de energie die ik gebruik lokaal in Delft wordt opgewekt – waar vind ik dat?

Er zijn al diverse duurzame energieopwek-installaties in Delft en omgeving, waarvan een aantal collectief of coöperatief beheerd worden. Als lid van  Energiecoöperatie Deelstroom Delft kan je deelnemen aan deze duurzame opwek in je eigen stad.

 

Daarnaast kan je er bovendien voor kiezen om je leveringscontract bij een energiemaatschappij te sluiten die jou kan garanderen dat je groene energie afneemt. Afhankelijk van hoe ‘lokaal’ jij het wil hebben kan je uit de top 5 van de Groene Stroomranking 2020 kiezen. Het meest lokaal kan je je stroom direct betrekken bij DeelstroomDelft | om

 
Is-er-nog-toekomst-voor-het-persoonlijke

Ik ga verbouwen – zijn er subsidies om direct duurzame maatregelen mee te nemen?

Een belangrijke landelijke subsidieregeling is wegens groot succes inmiddels ‘uitverkocht’, maar er is wel een goede vervanging door de RvO aangeboden: de ISDE voor woningen. Bij deze subsidie moet je minstens 2 verduurzamingsmatregelen nemen. Dit kunnen isolatiemaatregelen zijn, duurzame installaties of aansluiting op een warmtenet. De grootte van de subsidie hangt af van de maatregelen die je wilt uitvoeren. Daarnaast biedt de gemeente Delft ook een lening tegen zeer lage rente aan voor investeringen in verduurzaming van je huis.

 

Ik wil verduurzamen maar ik heb niet genoeg spaargeld… wat kan ik doen?

De gemeente Delft heeft een energiebesparingsfonds ingesteld waar je tegen zeer lage rente een lening kan krijgen voor investeringen in verduurzaming van je huis.

 

Dit kan voor het uitvoeren van maatregelen zoals: vloerisolatie, spouwisolatie of dakisolatie; douche-WTW; HR+-glas en monumentenglas (isolerend glas voor monumentale kozijnen); PV-panelen; ventilatiesystemen met WTW of vraaggestuurd; zonneboiler of warmtepomp. De grootte van de lening is tussen de 1.500-50.000 euro.

 
Energy Efficiency Overleg

Vertel me meer over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen raken langzaam ingeburgerd in ons land, en worden ook steeds beter betaalbaar. Daardoor wordt het ook steeds iets minder kritisch of je dak qua ligging wel of niet optimaal op de zon staat.

Een standaard set PV-panelen van bv. 10 stuks met een vermogen van 330 Wp per paneel levert gemiddeld zo’n 3.000 kWh stroom per jaar op. Dit strookt globaal met de gemiddelde stroomverbruik van een huishouden. Die 10 panelen beslaan een oppervlak van ca. 5x3,5m als je ze aaneengesloten kunt neerleggen. Tegenwoordig betaal je ca. 5.000 euro voor zo’n set van 10 panelen. Je kan echter bij de belastingdienst via een speciale aanvraag de BTW terugkrijgen op die aanschaf– dat scheelt al zo’n 1.000 euro!

 

Daarnaast geldt momenteel nog de salderingsregeling: Deze regeling garandeert dat alle energie die jouw eigen PV-panelen produceren wordt afgetrokken van jouw energierekening (ongeacht of die stroom overdag wordt terug geleverd aan het net, terwijl je misschien pas ’s avonds energie afneemt van het net). Onder de huidige omstandigheden kan je met saldering je investering gemiddeld in ca. 7 jaar terug verdienen. Wel wordt de salderingsregeling vanaf 2023 langzaam afgebouwd, en komt er een andere regeling voor in de plaats. De inschatting is dat de terugverdientijd dan gemiddeld oploopt naar ca. 8 a 9 jaar.