Wist je dat een groen dak beter werkt dan een airco?
En dat voor goede ventilatie je zowel beneden als boven iets open moet zetten?
Veel maatregelen die helpen om energie te besparen of aardgasvrij te wonen, helpen ook voor koeling. Isoleren met goed ventileren is voor beide opgaven cruciaal. Bovendien zou de besparingsopgave voor energie nog groter worden als we massaal airco’s gaan gebruiken. Er zijn vele goedkopere en leukere maatregelen te nemen voor verkoeling!
In Delft wordt het steeds warmer, de tropische nachten gaan verdubbelen en dat heeft impact op onze gezondheid. Ook Delft is een hitte-eiland in de zomer, de klimaateffectatlas laat het zien.
Hittestress wordt een steeds groter probleem, maar samen met de gemeente kunnen we ervoor zorgen dat we de schade beperken. Dat betekent wel dat we zowel de straat als onze eigen tuinen en huizen moeten gaan aanpassen aan het veranderende klimaat. Hieronder de belangrijkste tips op een rijtje:
Groen Groen reflecteert zonlicht en zorgt voor extra verkoeling door verdamping van water. Steen absorbeert de warmte van de zon en houdt het vast. Een groene omgeving is vele malen koeler dan een stenen omgeving. Een groene omgeving is ook beter in staat om regen op te vangen zodat er minder wateroverlast bij stortbuien is.
Plant een boom: een grote boom heeft de koelcapaciteit van 10 airco’s. Ook houdt een boom het zonlicht tegen dat in je huis zou komen. (in de winter is de boom kaal en kan de zon juist wel naar binnen schijnen).
Leg een groendak: een zwart plak dak kan 70 graden worden, een groendak max 40.
Bedek de zongevel van je huis met verticaal groen, zoals een blauwe regen of clematis: zo neemt het steen de warmte niet op.
Leg een geveltuin aan.
Bestrating uit de tuin halen, groen erin: steen houdt ’s avonds veel warmte vast.
Parkeer je auto op afstand, zodat je parkeerplaats omgetoverd kan worden in een groene straattuin.
Wil je een groene overkapping over de straat? Dat geeft veel verkoeling voor de hele straat! Neem contact op met de gemeente want in overleg zou dat mogelijk kunnen zijn.
Isolatie Isoleren helpt zowel om warmte buiten te houden (in de zomer) als warmte binnen te houden (in de winter). Goed ventileren is altijd belangrijk.
Isoleer de spouw: zo blijft de warmte van de buitenmuur buiten.
Isoleer het dak: goed zelf te doen en houd de warmte buiten. Als isolatielaag is een groen dak onvoldoende. Zorg als het kan meteen voor goede dakisolatie en neem zonnepanelen. Zonnepanelen kun je prima op een groen dak plaatsen. Ze leveren niet alleen groene stroom, maar zorgen ook nog eens voor schaduw en houden zo je dak iets koeler. Bovendien is de opbrengst van zonnepanelen iets groter op een groen dak, doordat de plantjes verkoelend werken.
Dubbel glas: HR++ past meestal gewoon in bestaande oude kozijnen.
Plaats een voorzetwand met isolatie (of een andere vorm van binnen-isolatie) voor enkelsteens muren.
Kieren dichten met tochtstrips en brievenbusmond.
Zonwering Het is effectiever om buiten de zon te weren dan binnen gordijnen dicht te doen, omdat je dan niet enkel de zonnestraling buiten houdt, maar ook het raam niet warm wordt.
Plaats een tarp of schaduwdoek boven het terras tegen de achtergevel aan.
Markiezen boven de ramen aan de zonkant houden de zon buiten.
Plaats luiken aan de buitenkant; bij veel oudere gebouwen zelfs oorspronkelijke bouw.
Plaatst warmte werende rolgordijnen.
Als het buiten lastig is zonwering te plaatsen, doe dan binnen de (zonwerende) gordijnen overdag dicht.
Wit dak: ook goed! Je kent het vast wel van het zonnige zuiden: huizen met witte muren en witte daken. Wit weerkaatst de warmte namelijk veel beter dan zwart. Ter vergelijking: zwart bitumen op het dak weerkaatst zo’n 5% van de warmte, witte dakbedekking wel 85%. Het helpt dus om je platte dak af te werken met witte dakbedekking of witte kiezels.
Ventileren
Houd de ramen overdag dicht en zet alles open als het koeler wordt. Tegen zonsopkomst het koudste moment van de dag.
Zorg voor goede trek: open zowel op de begane grond als op de verdieping ramen en deuren.
Hang een natte doek voor open deur of raam; water koelt de binnenkomende lucht.
Houdt de temperatuur in de gaten: buiten warmer dan binnen? Alles dicht! Later op de avond en vroeg in de ochtend is het buiten juist koeler: dan gooi je de ramen open.
Beperk warmte in huis
Kook lekker buiten of maak koude gerechten. Koken in huis zorgt voor opwarming in het huis.
Hoe minder apparaten je gebruikt, hoe koeler het in huis blijft. Veel apparaten geven warmte af.
Beperk het gebruik van kaarsen in huis en laat de houtkachel binnen uit.
Een groene voortuin voor een koele huis, in turquoise genomen maatregelen om de opwarming te beperken, in roze zijn alternatieve of aanvullende maatregelen om de zonnestraling buiten te houden benoemd.
De tips zijn afkomstig van 50 tinten groen assendorp, een aangevuld met tips van Milieu Centraal
Comentarios