top of page
Zoeken

Folie voor de raam; energie besparen met het doe-het-zelf voorzetraam!


https://publications.tno.nl/publication/34639968/hDuI3K/tno-2022-raamisolatie1.pdf
Handleiding Raamfolie (TNO)

Zo’n 20 procent van de woningvoorraad heeft nog enkelglas.

En dit laat veel warmte naar buiten ontsnappen, waardoor bewoners in de winter fors moeten stoken. Woningcorporaties zijn al tijden bezig huizen uit te rusten met geïsoleerde gevels en modern isolatieglas. Maar dat kost tijd.

Ondertussen kampen bewoners met een acuut probleem, namelijk een gigantisch gestegen energierekening.


Met het doe-het-zelf voorzetraam ervaar je naar verwachting een reductie in warmteverlies van minimaal 25%.


Naar verwachting levert een DIY voorzetraam een reductie in warmteverlies van 25% op. En er is direct effect. Wie de voorzetramen gebruikt, merkt meteen dat het binnen aangenamer aanvoelt. De koudetrek die je bij enkelglas hebt, wordt een stuk minder.

Bovenal dalen de stookkosten aanzienlijk. Hoeveel de besparing kan zijn, is onmogelijk in zijn algemeenheid te zeggen.

Een appartement in een flat is heel anders dan een hoekhuis in een winderige straat. Daarnaast is de gasprijs erg volatiel.

Desondanks schat Milieu Centraal de besparing op ongeveer dertien euro per jaar per vierkante meter.


Voorzetramen kunnen huishoudens daarmee misschien wel 500 tot 800 euro per jaar op de energierekening schelen.


Maar dat niet alleen. Wanneer de mensen in hun buurt zichzelf en elkaar kunnen helpen om de isolatie van hun beglazing te verbeteren, zullen ze hun comfort en gezondheid vergroten, evenals de sociale cohesie in de wijk.

Wanneer mensen elkaar helpen, leren ze hun buren beter kennen en zijn ze meer bereid om hen ook op andere manieren te helpen.


Is het DIY voorzetraam overal toe te passen?


Nee, het is alleen geschikt voor enkel glas of ouder dubbelglas.

Het plaatsen van het DIY voorzetraam bij HR, HR+, HR++ en HR+++ ramen kan zelfs tot glasbreuk leiden en wordt daarom door ons ontraden.


Wil je weten wat voor soort beglazing je hebt en of deze geschikt is. Bekijk dan onderstaande video.




In het instructiefilm legt Erik Carton van TNO uit hoe je een voorzetraam maakt. Is er ruimte tussen je kozijn en het glas, dan kan je de krimpfolie met dubbelzijdig tape rechtstreeks op het kozijn te plakken. Alternatief zou je met vier latjes een extra frame kunnen bouwen, over het frame wordt dan isolerende raamfolie – in de bouwmarkt te koop als ‘krimpfolie’ – gespannen. Met dubbelzijdig tape blijft dat goed vastzitten. Wie daarna met een föhn warme lucht over het folie blaast, zal zien dat het folie krimpt en zich mooi straktrekt.


Deze stilstaande lucht, tussen folie en glas zorgt voor de extra isolatie.” Een waarschuwing is op zijn plaats: gebruik geen voorzetramen bij HR-glas, want dat kan hierdoor zelfs knappen.


En zit er een ventilatierooster boven het raam? Zorg dan dat het voorzetraam dit niet afdekt, zodat de woning wel geventileerd blijft. Bij kantelramen adviseert Carton de krimpfolie met dubbelzijdig tape rechtstreeks op het kozijn te plakken. Niet ideaal, maar het zorgt nog altijd dat warmteverlies wordt beperkt.


Volg de 7 stappen en maak je eigen voorzetraam!



  1. Maak het kozijn schoon met een ontvetter

  2. Meet het raam op en knip de tape op lengte en plak deze op het kozijn

  3. Knip het kozijnfolie 4 cm rondom groter dan het raam zelfs

  4. Haal eerst de beschermlaag van de tape aan de bovenkant van het kozijn af en aansluitend 1/3 van de tape aan de verticale tijden en plak stukje voor stukje het folie aan de tape.

  5. Druk het folie goed aan met je vinders

  6. Verhit de folie met een föhn ( op 5-10cam aftand) om het folie mooi glad te krijgen.

  7. Klaar!


Download de handleidingen als pdf en kijk op de website van TNO voor meer informatie over DIY voorzetramen en het aanbrengen van raamfolie met een houten frame.




Meer informatie over de DIV voorzetramen vind je hier:


bottom of page