top of page
Zoeken

Hoe hou je het huis koel tijdens een warme zomer?


Vijf slimme én energiezuinige tips voor een fijne zomer.


Een koel huis begint met het buiten houden van de zon. Zorg er voor dat de zon je huis niet te veel opwarmt: trek de gordijnen dicht, hang een schaduwdoek of een oude laken op om zoveel mogelijk schaduw te creëren. Logisch denk je natuurlijk. Maar je zonneschermen houden niet alleen de warmte door de ramen naar binnen toe tegen. Ze zorgen er ook voor dat je muren schaduw krijgen. Muren kunnen namelijk flink wat warmte absorberen en nog lang warmte afgeven als de zon al weg is.


Onze tips voor een koele zomer:

  • Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de ramen, buitendeuren en gordijnen. Later op de avond en vroeg in de ochtend is het buiten juist koeler: dan gooi je de ramen open. Behalve zonwering en de boel open gooien, helpt het ook om je huis goed te isoleren.

  • Met goede isolatie in het dak en de buitenmuren hou je warmte 's zomers beter buiten. Goed geïsoleerde muren en daken en ramen houden de warmte ’s zomers buiten, vooral als de zon erop staat. Goed isoleren is niet alleen fijn voor de juiste temperatuur in de zomer. Ook in de winter heb je er voordeel van: je verbruikt veel minder gas voor je verwarming en je huis is een stuk warmer en dus comfortabeler. In de winter blijft de warmte juist binnen en profiteer je van een lagere energierekening.

  • Maak goed gebruik van de koelte van de nacht. Zet ’s nachts of vroeg in de ochtend de ramen open en laat het lekker afkoelen. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst. Overdag kun je de ramen en tuindeuren het beste dicht doen: je houdt de warme lucht dan buiten.

  • Van een plat dak kun je een groen dak maken. De plantjes zorgen voor verkoeling en je kan het goed combineren met zonnepanelen en dakisolatie. Planten tegen de gevel houden je huis ook koeler.

  • Beplanting speelt niet alleen een belangrijk rol als her erom gaat onze omgeving klimaatadaptief in te richten, de afvoer van regenwater te vertragen en overstromingen te voorkommen - geveltuintjes, een groene tuin of een groendak zorgen ook ervoor dat je omgeving in de zomer lekker koel blijft. Dus tegels eruit en boom erin!


Wil je graag meer tips, maak een afspraak met een energiecoach ze helpen je graag tijdens een vrijblijvend gesprek. Meer informatie over de energiecoaches vind je hier!


コメント


bottom of page