top of page

Als je van plan bent om binnen te verbouwen (andere kamerindeling, nieuwe vloerafwerking, keuken of badkamer vernieuwen) of je nieuwe huis in te richten, dan zijn er veel kansen om met weinig extra moeite een duurzame oplossing te kiezen.

015 Duurzaam wil je helpen de juiste keuzes te maken.

Laat ons weten waar je interesse in hebt
dan sturen wij je bruikbare tips

Anker 7
Anker 1
Anker 2
vNjH-inductiekoken.JPG

ik wil wel elektrisch koken, maar kan dat zomaar?

 

"van het gas los" - nergens wordt dat zo concreet als bij je fornuis! Heel veel mensen koken op gaspitten, en dat zal komende jaren veranderen. Dat geeft ook kansen op verbeteringen - qua gebruiksgemak, gezondheid en duurzaamheid. De meest moderne wijze van elektrisch koken is INDUCTIEKOKEN. Hierbij wordt niet de kookplaat maar de pan zelf warm. Dat betekent dat je niet snel je vingers brandt aan het fornuis! Ook is de gladde plaat makkelijk schoon te houden. Minstens zo belangrijk is dat gasfornuizen veel meer verbrandingsgassen en fijnstof in de lucht komen dan bij inductiekoken. Ook qua duurzaamheid is inductiekoken beter: elektrische energie kan fossielvrij worden geleverd, en inductiekoken is efficiënter in energieverbruik.

 

Wel moet je op een paar dingen letten. Niet alle pannen zijn geschikt voor inductiekoken - houd hier rekening mee bij aanschaf van pannen. Bovendien vraagt een inductekookplaat voldoende capaciteit van je elektrische aansluiting, en eventueel een 3-fasenaansluiting. Laat je hierover goed informeren bij de leveranciers van inductiekookplaten.

vNjH-badkamer.jpg

we willen onze badkamer vernieuwen, waar kunnen we op letten?

Juist in deze tijden zijn veel mensen bezig met een ‘upgrade’ binnenshuis - een ideaal moment om gelijk energiebesparende maatregelen mee te nemen! In de badkamer gebruik je veel (warm) water, en heb je behoefte aan een behaaglijke temperatuur en luchtkwaliteit. Verwarming, waterverbruik en ventilatie spelen dus een grote rol in de badkamer.

Anker 3
vNjH-doucheplek.JPG

we moeten de douche vervangen, waar zitten besparingskansen?

Besparing op verwarming van water kan heel goed door een DOUCHE-WTW toe te passen: het afgevoerde douchewater verwarmt dan het verse douchewater alvast voor - dat scheelt energie. Als je gaat verbouwen kan je dit prima meenemen.

Besparing op waterverbruik kan ook: heel simpel kan je een WATERBESPARENDE DOUCHEKOP nemen. Ook kan je een waterbesparend filtertje in de doucheslang toevoegen. Er zijn inmiddels ook douches die met een slim filtersysteem DOUCHEWATER RECIRCULEREN zodat je minder water per douchebeurt verbruikt.

Anker 4
vNjH-vloerverwarming.jpg

kan ik vloerverwarming nemen als ik een nieuwe vloer ga leggen?

Als je over een nieuwe vloerafwerking nadenkt, dan is het slim om te kijken of je isolatie en verwarming gelijk kan verbeteren. Bij een begane grondvloer loont het om te controleren of deze in de kruipruimte is geïsoleerd (zie ook bij vloerisolatie…). Kan je daar niet bij, of is die isolatie niet heel hoogwaardig, dan kan je onder je vloerafwerking een extra, dunne ISOLATIEFOLIE aanbrengen.

Een nieuwe vloerafwerking is ook een goede gelegenheid om VLOERVERWARMING te overwegen. Dit is een heel effectieve en comfortabele vorm van verwarmen, en functioneert zowel met een hoge temperratuurverwarmingssysteem (bv CV-ketel) als met een lage temperatuursysteem (bv. warmtepomp). Hierbij moet je wel goed opletten welke regelapparatuur hiervoor kan worden gebruikt. Vloerverwarming met waterleidingen heeft een minimale dikte van ca. 6cm (exclusief de onderliggende isolatie).

Als je die hoogte niet kan inpassen, is nog te overwegen om ELEKTRISCHE VERWARMINGSFOLIE onder je vloer aan te leggen. Ook hiermee kan je een ruimte behaaglijk verwarmen, maar dit systeem is minder energie-efficient dan watergevoerde vloerverwarming.

De keuze voor vloerafwerking zelf heeft wel invloed op de werking van je vloerverwarming: massieve houten vloerplanken geven de warmte minder goed door dan bv. gietvloeren, tegels of tapijt. Als je voldoende isolatie onder de vloerverwarming kan aanbrengen kan je dit wel voldoende compenseren.