top of page
Zoeken

Ruil je koelkast in!

In Nederland zijn naar schatting zo’n 3 miljoen oudere koel-vriesapparaten in huis die sterk vervuilend zijn en veel energie verbruiken. Daarom is het belangrijk dat we werk maken van het inzamelen en recyclen van oude koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties.

Doe mee met de landelijke campagne, gebaseerd op een punt uit Urgenda's 54-puntenplan. Mensen die hun oude koelkast of vriezer inleveren, krijgen van de winkel of webshop 35 euro retour bij aanschaf van een nieuw, energiezuinig exemplaar.

Waarom is inleveren zo belangrijk?

Met de juiste inzameling van oude koelkasten en vriezers kunnen we in Nederland 0,4 megaton uitstoot CO₂ (-equivalenten) besparen.

  • Veel oudere koelkasten en vriezers bevatten nog de schadelijke gassen CFK of HFC. Deze gassen zijn inmiddels verboden omdat ze de ozonlaag aantasten en zeer sterke broeikasgassen zijn (5.000 keer zo sterk als CO₂).


  • Nieuwe koelkasten en vriezers zijn veel zuiniger. Je oude koelkast inleveren is dus niet alleen beter voor de volksgezondheid en het klimaat, maar op termijn ook voor de portemonnee. Vergeleken met moderne varianten verbruiken oudere, minder energiezuinig ontworpen koelkasten zo'n 220 kWh per jaar méér. Met de energieprijzen van begin 2022 is dit bijna 80 euro op jaarbasis.


  • Oude koelkasten en vriezers kunnen uitstekend worden gerecycled. Dan kunnen de grondstoffen van deze oude apparaten benut worden voor nieuwe. Dat is duurzamer dan nieuwe grondstoffen delven.


krijg 35,- voor je oude koelkast of vriezer!
Je krijgt 35,- voor je oude koelkast of vriezer!

Wil je meer doen, meer weten over energiebesparing? Op jacht gaan naar sluipverbruikers? Maak en afspraak met een van onze energiecoaches zij helpen je graag verder!


Comentarios


bottom of page