top of page
Zoeken

Energie besparen in de zomer

Hier zijn vijf handige tips om geld en energie te besparen tijdens de zomer. Ben je er klaar voor om ze te ontdekken?

hang de was buiten op
Hang de was buiten op

1. Zet de zon aan het werk

In de zomer draait de was op volle toeren. Beddengoed, kleding en tafellakens: het kan allemaal net wat vaker een opfrisbeurt gebruiken. Zonde om iedere keer de droger aan te zetten, want in de zomer hang je de was perfect buiten op. Monteer een wasrek aan de balkonrand of zet er een in de tuin, hang de was eraan en het is in een mum van tijd droog.


2. Sluipverbruik voorkomen

Of je nu op vakantie gaat of thuis blijft, vergeet niet om stekkers van ongebruikte apparaten uit het stopcontact te halen.

Elektrische apparaten kunnen ondanks dat ze zijn uitgeschakeld nog steeds veel energie verbruiken, wat bekend staat als sluipverbruik. Het kan aanzienlijk helpen als je alle stekkers aansluit op een stekkerdoos met een schakelaar. Zo kun je alle apparaten in één keer aan- en uitzetten. Laat de elektronische apparaten even met rust en geniet van een goed boek of andere zomerse activiteiten.


Wil je weten hoeveel je kunt besparen door je sluipverbruik te verminderen? In de Beter Meter Deelwinkel bij DOK in OPEN en in de Voorhof hebben we energiemeters en energiedisplays beschikbaar!Met deze handige hulpmiddelen kun je precies zien welke apparaten in je huis het meeste energie verbruiken en wanneer.


bijvoorbeeld met zonwering
Hou de zon buiten

3. Airco en ventilatoren

Hoewel een airco of ventilator dé redding kan zijn tijdens sommige bloedhete zomerdagen, is het beter om het gebruik van deze apparaten te minimaliseren. Vooral de airco slurpt energie. Denk eens aan andere trucs om het huis koel te houden: houd de zon buiten met buitenzonwering, sluit ramen en deuren, koel alleen 's avonds en kook niet of buiten.


4. Zonnepanelen

Met zonnig weer maken zonnepanelen overuren. Dit is hét moment om apparaten op te laden, de wasmachine te laten draaien of om de vaatwasmachine aan te zetten. Op die manier gaat de opgewekte stroom direct naar de apparaten toe en bespaar je geld.


5. Ga vaker met de fiets

Dat je de auto pakt voor de weekboodschappen of als het regent begrijpen we, maar met lekker weer kun je ook op de fiets of wandelend naar de supermarkt. Zo bespaar je niet alleen geld (brandstofkosten), maar geniet je ook meteen van het lekkere weer.

En wist je dat het buiten de stad in het groen vaak niet iets koeler is ?
Comments


bottom of page