top of page
Zoeken

Delft in 2050 klimaatneutraal?

Lees hier het interview van wethouder Maaike Zwart uit de Delft op Zondag van 23 juni over de ambinte van onze stad:In 2050 moet Delft klimaatneutraal zijn. Maar er is nog veel werk aan de winkel voor het zover is. En daar krijgt iedere Delftenaar mee te maken. De ‘Routekaart Delft Klimaatneutraal 2050’ die onlangs in de gemeenteraad werd aangenomen, geldt als richtingaanwijzer. “De routekaart gaat ons helpen om op de juiste momenten de juiste beslissingen te nemen”, aldus Maaike Zwart, wethouder van o.a. duurzaamheid en energie.


Klimaatneutraal zijn is geen papieren werkelijkheid, vindt Maaike Zwart. “Integendeel. Het is heel concreet. In 2050 willen we onze energie voor honderd procent uit hernieuwbare bronnen halen. Onafhankelijk van buitenlandse invloed. En daarbij moet het voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijven”, vat zij de ambitie samen. “De gebeurtenissen van de afgelopen jaren, van het sluiten van de gasvelden van Groningen tot de spanningen met Rusland, met de hoge gasprijzen die daarbij kwamen kijken, laten zien dat het nodig is”

Zuinig

Duurzaamheid begint met minder energie gebruiken: “Door bijvoorbeeld isolatie te stimuleren met diverse acties voor inwoners. Delft heeft zelfs een doe-het zelf actie. Subsidie op isolatiemateriaal dat je zelf kan aanbrengen in plaats van een bedrijf in te huren. In 2050 willen we dat elke woning naar label C is geïsoleerd. De woningcorporaties hebben landelijk als deadline hiervoor 2028.” Bewoners kunnen zelf al energiebesparende maatregelingen nemen. Zij kunnen hiervoor onder andere terecht bij de energiecoaches en energiehulpen van 015Duurzaam (www.015duurzaam.info) die gratis advies geven over besparen. En helpen bij het gratis aanbrengen van isolerende en besparende materialen bij mensen die minder draagkrachtig zijn.


Lees hier hele verhaal:


Comments


bottom of page