Wil je deskundig advies?

Wij helpen je verder!  

 

Waarom zonnepanelen

 

Als je zelf zonnepanelen hebt, ben je je meer bewust van het eigen energiegebruik.

 

Investering in panelen verdienen zich eenvoudig terug met de huidige stimuleringsregelingen.

 

Heb je zelf geen ruimte, woon je in een monument, staat er een boom voor je deur, werkt jouw verhuurder niet mee, óf is de VVE er nog niet aan toe:

Vanaf april 2021 wordt het nog eenvoudiger om te participeren in collectieve installaties! Sluit je aan bij Deelstroom Delft!

 
Zonnepanelen op het dak

Wat kost een zonnepaneel en hoeveel heb ik er nodig?

Zonnepanelen kosten geïnstalleerd per stuk tussen de 300-500 euro, afhankelijk van de grootte van de installatie en de plek.

Ze brengen ongeveer 270 à 350 kWh per jaar op. dus de meeste huishoudens kunnen met ca. 10 panelen het eigen verbruik dekken.

Kan op ieder dak zonnepanelen worden aangelegd?

In principe wel: Bij een schuin dak zou het kunnen zijn dat de oriëntatie ongeschikt is. En natuurlijk moet een gebouw, bouwdeel of boom in de omgeving geen schaduw geven.

 

Soms kan de dakconstructie, zoals die van een dakkapel, onvoldoende sterk zijn. Laat dat door een constructeur berekenen. 

Ik wil meer energie lokaal opwekken. Hoe kan ik daaraan bijdragen?

Wil je nog meer energie opwekken en heb je geen of onvoldoende ruimte op je eigen dak?  Kijk dan of een collectieve zonnepaneelinstallatie iets voor je is. DeelstroomDelft is een lokale energiecoöperatie waar je als lid kan deelnemen aan een collectief zonnedak.

Kunnen we aan een lokale inkoopactie meedoen?

Wij willen je helpen met het vinden van een goede lokale installateur, met het beoordelen van verschillend aanbod. 015 Duurzaam streeft ernaar om binnenkort ook met een collectieve inkoopactie jou te helpen. 

 

Meld je aan voor ons webinar over zonnepanelen. 

Zie het overzicht van onze webinars.

Welke aanpassingen moeten voor de panelen binnen de woning worden gemaakt?

Vaak moet er voor de panelen een aparte groep worden aangelegd in de meterkast. En natuurlijk moet er een leiding van de panelen naar de plaats van de omvormer en de meterkast lopen. Een installateur zal dat met jou in overleg kunnen bepalen.

 

Soms is het zelfs slimmer om microomvormers toe te passen die direct onder de panelen zit. Dan hoef je binnen geen opstelplaats van de omvormers te zoeken. 

Welke subsidies zijn er voor zonnepanelen?

1. Onder bepaalde voorwaarden kan je de BTW terugvragen. Jouw installateur kan je hierover meer vertellen.

2. Wat niet zo voelt, maar wat wel een vorm van subsidie is, is de salderingsregeling. Dit houdt in dat je jaarverbruik bepalend is voor de verrekening van je opgewekte energie en niet de opbrengst per dag. Anders zou je in de zomer wellicht teveel opwekken... De salderingsregeling wordt in de toekomst afgebouwd.

Ik woon in een appartementenblok. Hoe pakken we het aan?

Voor een VVE is het altijd interessant om de algemene stroomkosten met zonnepanelen op te wekken. Dat kan voor de eerste 10.000 kWh € 2.000 op jaarbasis aan algemene kosten schelen, terwijl de investering slechts € 15.000 bedraagt.

Mocht je geïnteresseerd zijn: de projectleiders van Deelstroom Delft helpen je graag verder!

Ik ga elektrisch autorijden. Hoeveel panelen heb ik nodig om het verbruik lokaal op te wekken?

Elektrisch rijden verbruikt ongeveer 0,2 kWh/km, dus als je 15.000 km (=Nederlands gemiddelde) rijdt kan dat ongeveer met 10 zonnepanelen worden opgewekt.  .

Kan ik ook warmte opwekken met zonnepanelen?

Ja, maar hiervoor gebruik je geen PV-panelen maar zonnecollectoren. Hierin wordt water opgewarmd en verzameld in een zonneboiler binnen in de woning.

Reken op minimaal 1 m2 collectoroppervlak per persoon en een boilervat van ca. 50 liter per persoon.

Meer info: zie deze link

 

Geplande evenementen

 • wo 28 apr.
  online
  Zon en wind zijn eeuwige energiebronnen die altijd voorradig zijn. Dus waarom zouden we ze niet gebruiken?
 • do 13 mei
  online
  Ben je van plan je huis te verbouwen? Verbouwen is dé kans om je huis te verduurzamen. Een verbouwing van de zolder, badkamer of keuken, een nieuwe aanbouw, vloer of kozijnen nú goed aanpakken, is straks besparen.

015 Duurzaam is een gezamenlijk project van het Platform Energietransitie Delft en Deelstroom DelftSamen met jou willen we energie besparen, we willen in gesprek komen, samen bouwen aan de toekomst. 

Heb je vragen over 015 Duurzaam, wil je met ons mee denken, iets organiseren of gewoon contact met ons? Laat het ons weten - laat hier je gegevens achter en wij nemen contact met jou op !

Wil jij op de hoogte blijven van de activiteiten die 015 Duurzaam organiseert ?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 

 

De privacyverklaring van 015 Duurzaam is hier te vinden: Privacyverklaring

Volg ons ook  op:

 • Facebook
 • Instagram