top of page

Wil je deskundig advies?
Wij helpen je verder!  

Anker 6

Waarom zonnepanelen

 

Als je zelf zonnepanelen hebt, ben je je meer bewust van het eigen energiegebruik.

 

Investering in panelen verdienen zich eenvoudig terug met de huidige stimuleringsregelingen.

 

Heb je zelf geen ruimte, woon je in een monument, staat er een boom voor je deur, werkt jouw verhuurder niet mee, óf is de VVE er nog niet aan toe:

Vanaf april 2021 wordt het nog eenvoudiger om te participeren in collectieve installaties! Sluit je aan bij Deelstroom Delft!

Anker 1
Zonnepanelen op het dak
zonnepaneel.jpg

Wat kost een zonnepaneel en hoeveel heb ik er nodig?

Zonnepanelen kosten geïnstalleerd per stuk tussen de 300-500 euro, afhankelijk van de grootte van de installatie en de plek.

Ze brengen ongeveer 270 à 350 kWh per jaar op. dus de meeste huishoudens kunnen met ca. 10 panelen het eigen verbruik dekken.

zonnepaneel.jpg

Kan op ieder dak zonnepanelen worden aangelegd?

In principe wel: Bij een schuin dak zou het kunnen zijn dat de oriëntatie ongeschikt is. En natuurlijk moet een gebouw, bouwdeel of boom in de omgeving geen schaduw geven.

 

Soms kan de dakconstructie, zoals die van een dakkapel, onvoldoende sterk zijn. Laat dat door een constructeur berekenen. 

zonnepaneel.jpg

Ik wil meer energie lokaal opwekken. Hoe kan ik daaraan bijdragen?

Wil je nog meer energie opwekken en heb je geen of onvoldoende ruimte op je eigen dak?  Kijk dan of een collectieve zonnepaneelinstallatie iets voor je is. DeelstroomDelft is een lokale energiecoöperatie waar je als lid kan deelnemen aan een collectief zonnedak.

zonnepaneel.jpg

Kunnen we aan een lokale inkoopactie meedoen?

Wij willen je helpen met het vinden van een goede lokale installateur, met het beoordelen van verschillend aanbod. 015 Duurzaam streeft ernaar om binnenkort ook met een collectieve inkoopactie jou te helpen. 

 

Meld je aan voor ons webinar over zonnepanelen. 

Zie het overzicht van onze webinars.

zonnepaneel.jpg

Welke aanpassingen moeten voor de panelen binnen de woning worden gemaakt?

Vaak moet er voor de panelen een aparte groep worden aangelegd in de meterkast. En natuurlijk moet er een leiding van de panelen naar de plaats van de omvormer en de meterkast lopen. Een installateur zal dat met jou in overleg kunnen bepalen.

 

Soms is het zelfs slimmer om microomvormers toe te passen die direct onder de panelen zit. Dan hoef je binnen geen opstelplaats van de omvormers te zoeken. 

zonnepaneel.jpg

Welke subsidies zijn er voor zonnepanelen?

1. Onder bepaalde voorwaarden kan je de BTW terugvragen. Jouw installateur kan je hierover meer vertellen.

2. Wat niet zo voelt, maar wat wel een vorm van subsidie is, is de salderingsregeling. Dit houdt in dat je jaarverbruik bepalend is voor de verrekening van je opgewekte energie en niet de opbrengst per dag. Anders zou je in de zomer wellicht teveel opwekken... De salderingsregeling wordt in de toekomst afgebouwd.

zonnepaneel.jpg

Ik woon in een appartementenblok. Hoe pakken we het aan?

Voor een VVE is het altijd interessant om de algemene stroomkosten met zonnepanelen op te wekken. Dat kan voor de eerste 10.000 kWh € 2.000 op jaarbasis aan algemene kosten schelen, terwijl de investering slechts € 15.000 bedraagt.

Mocht je geïnteresseerd zijn: de projectleiders van Deelstroom Delft helpen je graag verder!

zonnepaneel.jpg

Ik ga elektrisch autorijden. Hoeveel panelen heb ik nodig om het verbruik lokaal op te wekken?

Elektrisch rijden verbruikt ongeveer 0,2 kWh/km, dus als je 15.000 km (=Nederlands gemiddelde) rijdt kan dat ongeveer met 10 zonnepanelen worden opgewekt.  .

zonnepaneel.jpg

Kan ik ook warmte opwekken met zonnepanelen?

Ja, maar hiervoor gebruik je geen PV-panelen maar zonnecollectoren. Hierin wordt water opgewarmd en verzameld in een zonneboiler binnen in de woning.

Reken op minimaal 1 m2 collectoroppervlak per persoon en een boilervat van ca. 50 liter per persoon.

Meer info: zie deze link

 

Aankomende evenementen

  • Energie spreekuur (Monumenten)
    Energie spreekuur (Monumenten)
    Meerdere datums
    do 25 apr
    Delft
    25 apr 2024, 16:00 – 17:00
    Delft, Stationsplein 1, 2611 BV Delft, Nederland
    Bij het verduurzamen van een monument komt veel kijken. Het is essentieel om het monument te renoveren, zodat ze bewoonbaar blijven, de wooncomfort beter wordt en tocht en vocht geen kans meer krijgen. Zelf uitzoeken wat er mogelijk is, kan lastig zijn. Daarom staan we klaar om je verder te helpen!
  • Energie - Café
    Energie - Café
    Meerdere datums
    vr 26 apr
    Delft
    26 apr 2024, 11:00 – 12:00
    Delft, Vesteplein 100, 2611 WG Delft, Nederland
    Elke vrijdag tussen 11 en 12 uur vind je ons bij OPEN aan het Vesteplein 100. Kom langs voor het maken van een afspraak voor je persoonlijk energiegesprek aan huis, voor vragen over het HoomDossier ( onze online huis-scan) en de Energiehulp Delft!
bottom of page